Gecko-Media
Een meta-description is misschien klein van formaat, maar groots in effect. Deze korte tekst speelt een sleutelrol in hoe jouw webpagina wordt weergegeven in zoekmachines zoals Google. Maar wat is een meta-description precies, hoe lang mag een meta description zijn, en waarom is het belangrijk voor je online vindbaarheid? In deze blog geven we een compleet beeld van de betekenis, het nut en de toepassing van de meta-description in je SEO-strategie.
Een meta-description (of metabescrijving) is een korte samenvatting van de inhoud van een webpagina. Deze beschrijving wordt opgenomen in de HTML-code van je pagina en verschijnt vaak onder de titel in de zoekresultaten van Google. Het doel? De zoeker overtuigen om op jouw link te klikken in plaats van die van een concurrent.
Stel je voor: je bent op zoek naar informatie over SEO en typt een zoekterm in. Je ziet tien blauwe links, allemaal met een korte toelichting eronder. Die toelichting is de meta-description. Een goede meta-description vat de inhoud van de pagina kernachtig samen én bevat een subtiele call-to-action die uitnodigt om door te klikken.
Hoewel een meta-description geen directe rankingfactor is, beïnvloedt het wel de klikfrequentie (CTR) in de zoekresultaten. Hoe aantrekkelijker en relevanter jouw beschrijving, hoe groter de kans dat iemand jouw site bezoekt. En dat verhoogt indirect de waarde van je SEO-inspanningen.
Sterker nog: volgens onderzoek van Backlinko (2022) klikken mensen tot 30% vaker op zoekresultaten met een overtuigende meta-description dan op resultaten zonder. Wil je dus beter scoren binnen de zoekmachine, dan is het verstandig om aandacht te besteden aan deze kleine, maar krachtige tekst.
De optimale lengte van een meta-description ligt tussen de 150 en 160 tekens. Google toont namelijk slechts een beperkte hoeveelheid tekst in de zoekresultaten. Is je beschrijving te lang? Dan wordt deze automatisch afgebroken en eindigt met een '...'.
Wil je weten hoeveel tekens een meta description mag bevatten zonder dat deze wordt afgekapt? Richt je dan op een maximale lengte van 155 tekens. Zo houd je voldoende speelruimte én voorkom je dat je boodschap verloren gaat.
Een goede meta-description is duidelijk, relevant en verleidelijk. Het is als een etalage voor je pagina: je wilt de voorbijganger prikkelen om naar binnen te stappen. Maar hoe doe je dat?
Begin met het benoemen van het hoofdonderwerp van je pagina. Voeg daarna een korte uitleg toe en eindig met een subtiele call-to-action. Bijvoorbeeld:
"Wat is een meta-description en waarom is het belangrijk voor SEO? Lees hier hoe je zelf een effectieve beschrijving schrijft."
Gebruik daarbij actieve taal, vermijd vage termen en sluit aan bij de zoekintentie van je doelgroep. Weet je dat je pagina een product vergelijkt? Benoem dat. Geef je tips of uitleg? Maak dat direct duidelijk.
Werk je met WordPress? Dan kun je eenvoudig de meta-description instellen met behulp van een SEO-plugin zoals Yoast SEO of Rank Math. Deze tools geven ook direct aan of je beschrijving te kort of te lang is.
Bij het schrijven van een meta description in WordPress kun je het beste gebruikmaken van de snippet preview in je plugin. Hier zie je precies hoe jouw tekst wordt weergegeven in Google. Ideaal om te testen en te optimaliseren.
Een veelvoorkomend misverstand is dat de meta-description hetzelfde is als de meta-title. Toch zijn het twee verschillende elementen:
Beide werken samen om zoekers te overtuigen om jouw website te bezoeken. Zorg dus dat ze op elkaar aansluiten, elkaar aanvullen en samen een logisch geheel vormen binnen je online marketing-strategie.
Laat je het veld leeg, dan vult Google zelf een stukje tekst in vanuit je pagina. Dit kan prima uitpakken, maar ook volledig de plank misslaan. Zo loop je het risico dat er een irrelevante zin of halve alinea in de zoekresultaten verschijnt. Dat is zonde, want je hebt zelf de regie in handen.
Door bewust een meta-description te schrijven, behoud je controle over je boodschap en verhoog je de kans op een klik. Zeker als je concurrerende pagina’s hebt, wil je opvallen met een tekst die aanspreekt én overtuigt.
Wil je zelf aan de slag? Dan zijn er een paar richtlijnen die je helpen bij het schrijven van een goede meta-description:
Door deze tips toe te passen op al je pagina’s, verbeter je niet alleen je zichtbaarheid, maar verhoog je ook het rendement van je SEA- en SEO-inspanningen.
De meta-description is misschien slechts een paar regels tekst, maar het effect ervan is allesbehalve klein. Door slim gebruik te maken van dit stukje content, verhoog je de kans op meer verkeer, betere zichtbaarheid én een sterkere online aanwezigheid.
Ben je benieuwd hoe jouw meta-descriptions scoren, of wil je sparren over hoe je deze teksten strategisch kunt inzetten binnen jouw online marketing? Neem dan een kijkje bij TriplePro Online Marketing en ontdek hoe wij je kunnen helpen om méér uit jouw content te halen.
Over de Gecko
Wat ooit begon als een simpele zoektocht naar antwoorden in de wereld van online marketing, is uitgegroeid tot een platform dat anderen helpt hetzelfde te doen. Met ervaring, passie en een frisse blik deel ik tips, inzichten en strategieën om ondernemers en marketeers te helpen groeien. Mijn missie is om kennis toegankelijk te maken, inspirerende ideeën te bieden en een stap voor te blijven in de constante evolutie van de digitale marketingwereld.
"Bij Gecko Media is groeien geen optie, maar een natuurinstinct!"
Pagina's
Contact
Gecko-Media
Jungelstraat 17
9000 GG Groningen
info@gecko-media.nl